Samtlige sociale medier har betingelser for deres anvendelse. Når du opretter en profil på Instagram, Pinterest, Facebook, Twitter og alle de andre siger du ja til deres betingelser og tildeler dem en række rettigheder. Du siger blandt andet ja til, at Facebook må bruge dine uploadede billeder til egen eller anden brug uden hverken at kreditere eller informere dig om det. Det betyder dog ikke, at billederne ikke tilhører dig, for det gør de stadig.

Bryder Facebook ikke ophavsretten, når de videregiver eller bruger billeder, der ligger på folks profiler? Ja og nej. Ved at opsætte betingelser for brug af tjenesten, som brugerne skal acceptere, sikrer de sig retten til at anvende billederne. Hvis din ophavsret skulle forblive intakt, ville de essentielle funktioner på de sociale medier ikke kunne eksistere. Indlæg og deling vil ikke kunne lade sig gøre, da det er kopiering af andres indhold, der normalt er ulovligt i forhold til ophavsretsloven.

Hvad sker der, hvis jeg sletter et billede?

Du har til en hver tid ret til at slette billeder på din Facebook profil. Det bestemmer Facebook ikke. Det betyder imidlertid ikke nødvendigvis, at billederne er forsvundet for evigt. Hvis en ven har delt dit billede, figurerer det stadig i Facebooks regi, og derfor kan de stadig bruge billedet uden din tilladelse. Hvis du på et tidspunkt ønsker at slette din profil, skal Facebook slette samtlige oplysninger. Igen, hvis et eller flere billeder er blevet delt, forsvinder de ikke.

Tænk dig om, før du poster

faa lagt de rigtige billeder op paa de sociale medier

Hele ideen bag Facebook-netværket er at dele oplevelser, billeder, videoer, artikler og statusopdateringer med venner og bekendte. Det er derfor vigtigt at overveje, hvad du uploader, inklusiv om det skal være offentligt eller kun for venner. Det gælder både tekstindhold og billeder.

Facebook har regler for eksempelvis sprogbrug, opførsel og annoncering. Husk, at det er nemt at blive hængt ud for noget, man har skrevet på Facebook. Det kan være en personlig opdatering eller kommentar på et opslag, hvor andre brugere samtidig kan se både dit navn og profil, hvilket kan udløse negative kommentarer og i værste tilfælde misbruge dit navn og/eller indhold, hvis du har en åben profil. Det kan være i form af identitetstyveri eller på et mere lavpraktisk niveau – kopiere dine billeder og bruge dem i enten god tro (fordi du har taget et fedt billede, de gerne vil gengive) eller negativ tro (chikane), som er imod Facebook regler. Regler skriver blandt andet at:

”Du vil ikke mobbe, intimidere eller chikanere andre brugere.

”Du vil ikke bruge Facebook til at gøre noget ulovligt, vildledende, ondsindet eller diskriminerende.”

Profilbilleder

Du har sikkert set nogle af dine venner ændre deres profilbillede til noget andet end dem selv. Det kan være Homer Simpson med en doughnut i munden, Chuck Norris eller et billede af en and. Det er faktisk ulovligt. Så snart dine (profil)billeder ikke er taget af dig selv, er det en brud på ophavsretten. Med mindre du har taget billedet selv.

På samme måde med de andre billeder, du poster på Facebook, gælder det samme for profilbilleder. Facebook må vise dit billede, når du poster et indlæg og liker en side eller billede (som bliver vist på siden og dine venners feed). Det vil som tidligere nævnt sige, at Facebook ikke har overtaget dine rettigheder til dine billeder, men de har brugsretten. Vi gentager det gerne: Tænk dig om.

Andre medlemmer på de sociale medier må derfor ikke kopiere eller bruge dine billeder eller illustrationer, men de må gerne dele det. Det er hele ideen med ”del”-knappen på Facebook. Husk, at du for eksempel ikke kan dele posts på Instagram, men det er metoder til at bruge en anden persons billede på din egen profil – uden at krænke ophavsretten.

  1. Tag et screenshot af det relevante billede og beskær det pænt primært i bunden. Husk, at billedet skal inkludere brugernavnet på den profil, du har fundet billedet på.
  2. Tilføj eventuelle effekter/filtre
  3. Vigtigt: Tag den originale fotograf med brugernavnet. Tilføj fx ”Re-post fra @bruger” i teksten.

På den måde er ophavsmanden krediteret og ophavsretten intakt. En nemmere og mere professionel metode er via en re-post app. På den måde slipper du for at klippe klistre og tagge. App’en krediterer automatisk den originale post, så du undgår problemer med kopiering og ophavsret.

Hvis du ønsker flere detaljer, kan du læse mere om de forskellige sociale netværks officielle erklæringer om rettigheder og ansvar.

Facebook

https://www.facebook.com/legal/terms/update

Twitter

https://support.twitter.com/articles/20170464

Instagram

https://help.instagram.com/478745558852511

Pinterest

https://about.pinterest.com/da/copyright