Ophavsret vedrørende billeder på sociale medier

Samtlige sociale medier har betingelser for deres anvendelse. Når du opretter en profil på Instagram, Pinterest, Facebook, Twitter og alle de andre, siger du ja til deres betingelser og tildeler dem en række rettigheder.

Du siger blandt andet ja til, at Facebook må bruge dine uploadede billeder til egen eller anden brug uden hverken at kreditere eller informere dig om det. Det betyder dog ikke, at billederne ikke tilhører dig, for det gør de selvfølgelig stadig.

Ophavsret på Facebook

Bryder Facebook ikke ophavsretten, når de videregiver eller bruger billeder, der ligger på folks profiler? Tænker du måske. Svaret er både ja og nej. Ved at opsætte betingelser for brug af tjenesten, som brugerne skal acceptere, sikrer de sig retten til at anvende billederne.

Hvis din ophavsret skulle forblive intakt, ville de essentielle funktioner på de sociale medier ikke kunne eksistere. Indlæg og deling vil ikke kunne lade sig gøre, da det er kopiering af andres indhold, der normalt er ulovligt i forhold til ophavsretsloven.

Du har selvfølgelig til en hver tid ret til at slette billeder på din Facebook profil. Det bestemmer Facebook ikke. Det betyder imidlertid ikke nødvendigvis, at billederne er forsvundet for evigt. Hvis en person har delt dit billede, figurerer det stadig i Facebooks regi, og derfor kan de stadig bruge billedet uden din tilladelse.

Hvis du på et tidspunkt ønsker at slette din profil, skal Facebook slette samtlige oplysninger. Dog, hvis et eller flere billeder er blevet delt, forsvinder de ikke.

Ophavsret vedrørende billeder og opslag

Hele ideen bag Facebook-netværket er at dele oplevelser, billeder, videoer, artikler og statusopdateringer med venner og bekendte. Det er derfor vigtigt at overveje, hvad du uploader, inklusiv om det du uploader skal være offentligt eller kun for venner. Det gælder både tekstindhold og billeder.

Facebook har regler for eksempelvis sprogbrug, opførsel og annoncering. Husk, at det er nemt at blive hængt ud for noget, man har skrevet på Facebook. Det kan være en personlig opdatering eller en kommentar på et opslag, hvor andre brugere samtidig kan se både dit navn og profil, der kan udløse negative kommentarer.

I værste tilfælde kan andre brugere misbruge dit navn og/eller indhold, hvis du har en åben profil. Det kan være i form af identitetstyveri eller i form af ulovlig kopiering, hvor andre brugere kopierer dine billeder og bruger dem i enten god tro (fordi du har taget et fedt billede, de gerne vil gengive) eller som chikane mod dig, som er imod Facebooks regler.

Under Facebooks tjenestevilkår skriver Facebook blandt andet at du ikke må:

  • Bruge Facebook til at gøre noget der er ulovligt, vildledende, bedragerisk eller diskriminerende
  • Bruge Facebook til at gøre noget der krænker andres rettigheder, herunder immaterielle rettigheder

Det er altså imod Facebooks regler at kopiere andres billeder eller andet indhold og bruge dem som dine egne, da det er en krænkelse af indehaverens rettigheder.

Ophavsret vedrørende profilbilleder

Du har sikkert set nogle af dine venner ændre deres profilbillede til noget andet end dem selv. Det kan være Homer Simpson med en doughnut i munden, Chuck Norris eller et billede af en and. Det er faktisk ulovligt. Så snart dine (profil)billeder ikke er taget af dig selv, er det et brud på ophavsretten.

Som med andre billeder, du poster på Facebook, må Facebook vise dit profilbillede, når du poster et indlæg og liker en side eller et billede (som bliver vist på siden og dine venners feed). Det vil som tidligere nævnt sige, at Facebook ikke har overtaget dine rettigheder til dine billeder, men de har brugsretten. Vi gentager det gerne: Tænk dig om, når du uploader billeder på Facebook.

Deling og brug af andre personers billeder

Andre medlemmer på de sociale medier må ikke kopiere eller bruge dine billeder eller illustrationer, men de må gerne dele det. Det er hele ideen med ”del”-knappen på Facebook.

På eksempelvis Instagram er det ikke muligt at dele et billede helt på samme måde. Her kan du dog dele billedet ved at oprette en ”story” med et pågældende billede eller opslag. På den måde slipper du for at klippe, klistre og tagge. App’en krediterer automatisk den originale post, så du undgår problemer med kopiering og ophavsret.

Hvis du ønsker flere detaljer, kan du læse mere om de forskellige sociale netværks officielle erklæringer om rettigheder og ansvar.

FACEBOOK

https://www.facebook.com/legal/terms/update

TWITTER

https://support.twitter.com/articles/20170464

INSTAGRAM

https://help.instagram.com/478745558852511

PINTEREST

https://about.pinterest.com/da/copyright

Vigtig meddelelse til vores brugere

Tak for jeres støtte til UlovligKopiering.dk igennem de sidste 9 år. Siden starten har vores mission været at hjælpe med at beskytte intellektuelle rettigheder og sikre retfærdighed for dem, der blev ramt af ulovlig kopiering.

Vi har med vores Freemium-abonnement gjort det muligt for langt de fleste brugere at benytte servicen gratis, samtidig med at vi har registreret mange hundredetusinde kopihændelser og beskyttet vores brugere mod uopdaget ulovlig kopiering i titusindevis af tilfælde. Det er vi stolte af, og vi håber, at vores indsats har gjort en forskel for jer.

Til trods for denne indsats må vi desværre konstatere, at det ikke har været muligt at få platformen til at opnå den nødvendige bæredygtighed. Efter nøje overvejelse har vi derfor truffet beslutningen om at lukke UlovligKopiering.dk og koncentrere os om vores andre aktiviteter.

Vi er meget taknemmelige over hver eneste bruger og ambassadør, der har støttet og anbefalet os gennem årene. Uden jer ville vores indsats og kamp mod uopdaget ulovlig kopiering ikke have været muligt.

Tak for jeres forståelse og den store opbakning.